vrijdag 29 juni 2007: Royal Rumble België interview met Patrick Roels

image_pdfimage_print

 Profiel:

  • Name: Patrick Roels
  • Leeftijd: 46
  • Martial Arts: Shotokan Karate, Kickboxing, English Boxing en Full Contact
  • Fights: 106

Hoe het begon:

Op 16 jarige leeftijd werd ik aangetrokken door het wereldje van de oosterse gevechtskunsten door onder meer legendes zoals Bruce Lee en zo kwam ik terecht bij Shotokan club “De Valckaert” onder begeleiding van Sensei Marc, waar ik een drietal jaren doorbracht en trainde in de meer traditionele Shotokan Karate stijl.

Omdat ik mij meer aangetrokken voelde tot het realistische “full contact” systeem van gevechtssporten, belandde ik na enige zoektijd bij een kickboxingclub genaamd “Dewaele” Kickboxing te Adegem.

Daar trainde ik op regelmatige bassis gedurende een vijftal jaren.Het was toen, door het tekort aan openbaar vervoer, een heel eindje fietsen naar de training (30 km)

Gedurende de periode dat ik aan Kickboxing deed, trainde ik ook meerdere keren per week in het English Boxing bij “Wimme Boxing Club” te Brugge, mijn trainer was toen Fernand Roelands (ex Europees Kampioen).

Dit leverde mij een groot voordeel op bij mijn wedstrijden, temeer daar mijn fysieke conditie uitstekend was door het rijden met de fiets en in de wedstrijden van het Full Contact was mijn bokservaring méér dan een pluspunt. Ik vocht ook nog een heleboel wedstrijden in Thailand zelf, (nvdr. Patrick is gehuwd met een Thaise vrouw Oi, waarmee hij in Blankenberge een prachtig Thais restaurant genaamd “L’Exotique” uitbaat) puur voor het plezier maar die heb ik nooit toegevoegd aan mijn palmares. Ik ga reeds jarenlang meerdere keren per jaar naar Thailand, waar ik mij regelmatig terug wat in vorm werk en in België zelf train ik in bepaalde periodes met RONIN M.M.A. lesgever Eric Van Vaerenbergh, die zich regelmatig laat bijscholen door mij in het Muaythai, Kickboxing en English Boxing.

Wedstrijden:

Kickboxing en Full Contact: 58 kampen 39W 2D 17L

Beste gevecht: in 1986 te Nederland (Utrecht, Marsenbroeck) tegen Fred Pel, waar ik verloor op 2 punten na de volledige 7 ronden te hebben uitgevochten, tegen het paradepaardje van de PKA. Ik kreeg van het Nederlandse publiek een staande ovatie die avond.

Slechtste gevecht: in 1986 te Frankrijk (Reimes) tegen de Franse kampioen, het erge aan deze wedstrijd was dat ik pas de avond voordien werd opgebeld om de volgende avond de wedstrijd te vechten.Ik vertrok onvoorbereid naar Reimes (6 uren rijden) en toen ik daar vermoeid aankwam bleek mijn Franse tegenstander nog eens 9 kilo meer dan ik te wegen…ik kreeg toen de keuze voorgeschoteld de wedstrijd niet laten doorgaan en naar huis terugkeren zonder vergoeding of de kamp aangaan…ik heb toen maar voor het laatste gekozen.

De wedstrijd zelf verliep goed want in de tweede ronde werd mijn Franse tegenstander geteld maar in de zevende ronde begon het missen van een goede voorbereiding en de uitputting van de lange rit zijn tol te eisen en mijn trainer besloot wijselijk de handdoek te gooien om verdere schade te vermijden.

Gedurende diezelfde periode vocht ik tegen een hoop klassebakken zoals Frank Judes (wereldkampioen WAKO), Chris Tullis (Benelux kampioen PKA), Pascal Leplat (Europees kampioen en wereldkampioen WKA), Ricardo Noslin (Europees kampioen en 4-voudig Nederlands kampioen PKA) en Karakas (Nederlands kampioen).

Men mag niet vergeten dat deze topvechters destijds begeleid werden door mensen zoals Dominique Valera, Youssef Zenaf, Thom Harinck enz. terwijl ik in België helemaal geen begeleiding had en dus volledig op mijzelf aangewezen was naar wedstrijdvoorbereiding toe.

Men kan het gerust opzoeken in “Ringsports” nr.2, waar ik gedurende die periode op de zevende plaats stond van de Europese ranking. Ik verscheen toen meerdere malen in beroemde gevechtssporttijdschriften zoals: Zendokan, Ringsports, Karate Bushido…

Ik vocht in mijn laatste jaar 16 profpartijen, wat toch iets is dat weinig voorkomt, ik ging zelfs met mijn sporttas in de hand naar profkampen gaan kijken en vertelde toen aan de inkom dat ik steeds bereid was in te vallen mocht er iemand niet komen opdagen voor zijn gevecht.

Het leverde mij toch een hele hoop extra partijen op…

Het ontbreken van de nodige professionele begeleiding en accomodaties alsook het regelen van buitenlandse gevechten (waar ik alleen maar kon winnen door een KO omwille van het thuisvoordeel) door mijn manager Paulo Vilani, ontnamen mij alle ambitie als wedstrijdvechter en omwille van die reden opende ik in 1984 mijn eigen Kickboxingclub te Brugge, genaamd “The Cobra”, tesamen met Filip Timmerman.

English Boxing: 48 kampen 33W 3D 12L

Beste gevecht: in1984 te Brugge een titelgevecht tegen Pascal Germijns, die toen reeds 34 partijen ongeslagen was. Het stond in de kranten vermeld als “onmogelijke opdracht voor Patrick Roels”. Het vervelendste aan deze vechter was het feit dat hij rechts voorstond, maar hij had er geen flauw benul van dat ik mij hierop reeds enkele weken had getraind en ditmaal was de totale verassing niet voor zijn tegenstander maar wel voor hem zelf. De eerste ronden ging gelijk op , maar het feit dat ik zijn strategie dwarsboomde sloeg hem volledig uit het lood en na de derde ronde nam ik de wedstrijd volledig over en domineerde de partij, waarna ik na unanieme beslissing uitgeroepen werd tot winnaar.

Slechtste gevecht: in 1982 te Brugge, waar ik als nieuweling de eerste maal verloor tegen een Turkse tegenstander, die mij na een zware counter, aangeslagen in de touwen liet, waarna ik 8 seconden geteld werd door de scheidsrechter. Het gaf nadien een wrange nasmaak toen ik te weten kwam dat die Turk, in zijn land méér dan 60 partijen op zijn palmares had staan en met een nieuwelingen licentie tegen mij uitkwam…

Ik trainde toen met kampioenen als Freddy Demeulenaere (6-voudig Benelux kampioen), Jean Pierre Coopman (die tegen Mohammed Ali vocht), Luc Verheyen (oprichter van “Rocky Gym”, die trainde onder Kees Masseurs, deze club werd later overgenomen door meervoudig wereldkampioen Muaythai Noël Van Den Heuvel. 

Wat is er volgens u verandert gedurende de afgelopen jaren in de wereld van gevechtssporten?

Het is veel professioneler geworden, de vechters zijn veel beter voorbereid op de wedstrijden dan in mijn tijd en er zijn veel meer wedstrijden, waardoor je meer keuze hebt tegen wie je een wedstrijd aanvangt.

Wie is momenteel je favoriete vechter?

Ik was onder de indruk van Gago Drago, vooral over de manier waarop hij zijn tegenstander onder druk weet te houden.       

Heb je een woordje voor de lezers van Royal Rumble?

Je succes in je leven wordt niet bepaald door geluk maar door je eigen initiatief!